zaterdag 3 november 2012

Enen contenten curator

Waarom geen normale Nederlandse benaming voor literatuuronderzoek? Nee, weer een term uit de marketing: Current curation. De bibliothecaris als literatuuronderzoeker die zijn bronnen ontsluit op een toegankelijke manier. Volgens mij kreeg ik daar les in vroeger van Mw.Knip-Kooij, een corpulente dame uit Wassenaar. Current curation voortkomend uit brandmarketing is een nieuwe manier van overzichtelijk ontsluiten op internet. 
THE new superheroes on THE web worden ze ook wel genoemd. Pinterest is daar een voorbeeld van. Lekker plaatjes kijken op onderwerp in een overzichtelijk schema. En waarom bekruipt me dan telkens het gevoel dat we dit vroeger ook al deden in de bieb en nu opnieuw met een nieuw naamkaartje eraan? Kijk maar eens wat deze dame te zeggen heeft.......

Of ze tevreden is met het resultaat? Daar kunnen alleen onze klanten over oordelen......

8 opmerkingen:

  1. Volgens mij is content curatie wel iets meer dan literatuuronderzoek: zinvolle verbanden aanbrengen, content toevoegen. En in vergelijking met vroeger is er natuurlijk wel heel veel meer informatie beschikbaar, dat is nou juist de ellende (bij wijze van spreken). Trouwens leuk dat jij mevr. Knip-Kooij ook nog hebt gekend! Inderdaad zeer corpulent en bij het woord bibliotheek sloeg ze altijd een lettergreep over (de biotheek).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik me herinner t me nu, ze sprak wel meer in afkortingen. Natuurlijk heb je gelijk betreft de grote stroom aan informatie en natuurlijk moeten wij als bibliothecarissen verbanden leggen. Goed literatuuronderzoek legt verbanden en wordt nu via internet toegankelijker. Het is aan de klant hoe je ermee omgaat.

      Verwijderen
  2. Met heel veel toepassingen is het als oude wijn in nieuwe zakken. Alleen hebben deze zakken wel heel wat meer mogelijkheden dan die oude. Natuurlijk maakten wij al jaren documentatiemappen en deden we literatuuronderzoek. Deden, want met de komst van internet hebben we massaal afgehaakt en vinden we het lastig om nou juist die rol op te pakken. Wat vroeger heel normaal was, is nu een uitzondering, terwijl de gereedschappen die ons nu te beschikking staan zoveel meer kunnen bieden. het zijn prachtige middelen om je weer met de inhoud van je vak bezig te houden, maar toch is dat niet vanzelfsprekend. Waar ligt dat aan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. aan de enorme hoeveelheid die tot ons komt via internet. Tot het niet goed kunnen schiften van betrouwbare bronnen en het gebruiken van tools die de ontsluiting inhoudelijk een voddiger maken. Soms ontbreekt kennis en tijd.

      Verwijderen
    2. Ik denk dat hier een mooie kans voor een mediacoach ligt. Ik was deze week voor een presentatie op een VO-school en vertelde over de 21st Century skills. Over het feit dat de leerling van nu over 10 jaar banen zullen hebben die nu nog totaal onbekend zijn. Dat ze daarvoor dus andere kennis nodig hebben die er nu nog niet is. Ze moeten dus flexibel zijn en snel kennis kunnen vergaren, beoordelen en omzetten in nieuwe kennis. Daar moet het onderwijs op inspelen. Ik had niet het gevoel dat dat erg aansloeg.

      Verwijderen
  3. Zou het kunnen, dat mensen die een beetje met de computer overweg kunnen nu zelf het internet opgaan om literatuuronderzoek te doen. Daar hebben ze dan een bibliothecaris niet voor nodig. En als de mensen het zelf doen, wat moeten wij ze dan nog aanbieden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja en er zijn zoveel branches, merken en mensen die met die enorme hoeveelheid aan informatie omgaan.

      Verwijderen
    2. Ik denk dat mensen zichzelf ook behoorlijk kunnen overschatten.

      Verwijderen